ماهیت اتریوم را کشف کنید – یک پلتفرم بلاک چین غیرمتمرکز که قراردادهای هوشمند و برنامه های کاربردی غیرمتمرکز (DApps) را تامین می کند. درباره ویژگیها، موارد استفاده و پتانسیلی که برای ایجاد انقلاب در صنایع و ایجاد عصر جدیدی از نوآوری غیرمتمرکز دارد، بیاموزید.
اتریوم (ethereum) چیست؟
قبل از اینکه بتوانید اتریوم را درک کنید باید اول فناوری بلاک چین را درک کرده باشید. امروزه اطلاعات شخصی ما، رمزهای عبور و اطلاعات مالی عمدتا در رایانه های دیگر ذخیره می شوند مانند فضاهای ابری و سرورهایی که متعلق به شرکت هایی نظیر آمازون، فیس بوک یا گوگل هستند. حتی این مقاله کلیکسوری بر روی یک سرور تحت کنترل شرکتی ذخیره می شود که این داده ها را نگه می دارد و باید آن ها را برای مشاهده از طریق اینترنت فراخوانی کرد.
راه اندازی و نگه داری این داده ها راحت است، زیرا این شرکت ها تیم های متخصص را برای کمک به ذخیره و ایمن کردن این داده ها، و هزینه هایی که با میزبانی و آپ تایم بودن می آیند حذف می کنند. اما با این حال، آسیب پذیری در این داده ها نیز وجود دارد. همانطور که میدانیم، یک هکر یا یک دولت می تواند بدون اطلاع شما به فایل های شما دسترسی پیدا کند- به این معنی که آنها می توانند اطلاعات شما را سرقت کنند و یا موجب تغییراتی در اطلاعات مهم تان شوند.
برایان بیلندورف، خالق وب سرور آپاچی، معتقد است که طراحی متمرکز “گناه اصلی” اینترنت میباشد. البته برخی از کارشناسان همچون خود بیلندورف معتقدند با استفاده از ابزارهای جدید و تکنولوژی های نو ، اینترنت در آینده به معنای واقعی غیر متمرکز خواهد شد از جمله همین تکنولوژی بلاک چین که برای کمک به دستیابی به این هدف، بوجود آمده است.
اتریوم نیز یکی از جدیدترین فن آوری ها برای پیوستن به این جنبش است.
اتریوم در ابتدا در یک مقاله توسط یک برنامه نویس به نام Vitalik Buterin در مجله Bitcoin در اواخر 2013 با هدف ساخت برنامه های غیر متمرکز توصیف شد. بوترین استدلال کرده بود که بیت کوین نیاز به یک زبان اسکریپتی برای توسعه برنامه دارد.
عرضه عمومی اتریوم در ژانویه سال 2014 آغغاز شد و تیم اصلی اتریوم راVitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, and Charles Hoskinson تشکیل دادند و توسعه رسمی پروژه نرم افزاری اتریوم در اوایل سال 2014 از طریق یک شرکت سوئیسی Ethereum Switzerland GmbH EthSuisse آغاز شد. سپس یک بنیاد غیرانتفاعی سوئیس، بنیاد Stiftung Ethereum نیز ایجاد شد و سهام آن در طول ماه های ژوئیه-اوت 2014، برای فروش به سهامداران آنلاین به اشتراک گذاشته شد و شرکت کنندگان ، اتریوم را با یک ارز دیجیتال دیگر به نام بیت کوین خریداری کردند.
در حالی که بیت کوین قصد دارد تا پی پال و بانکداری آنلاین را مختل کند، هدف اتریوم استفاده از یک بلاک چینی برای جایگزینی واسطه های اینترنتی ، کسانی که اطلاعات را ذخیره می کنند، انتقال وام های بانکی و پیگیری پیچیده ابزارهای مالی است.
اتریوم “کامپیوتر جهانی” است
به طور خلاصه اتریوم می خواهد یک کامپیوتر جهانی باشد که تقریبا غیر متمرکز باشد. با اتریوم، سرورها و فضاهای ابری توسط هزاران گره به اصطلاح «گره ها» که توسط داوطلبان از سراسر جهان اجرا می شوند جایگزین می شوند. (به این ترتیب یک «کامپیوتر جهانی») بوجود خواهد آمد.
چشم انداز این است که اتریوم این قابلیت را برای افراد در سراسر جهان فراهم می کند و آنها را قادر به رقابت برای ارائه خدمات برای ارتقاء این زیرساخت می کند. برای مثال، با مرور یک فروشگاه نرم افزاری معمولی، شما بسیاری از برنامه های کاربردی متفاوت را مشاهده میکنید که به تناسب نیاز شما امکاناتی را ارائه می دهند. اما این برنامه ها به شرکت (یا سایر سرویس های شخص ثالث) برای ذخیره اطلاعات کارت اعتباری، تاریخچه خرید و سایر اطلاعات شخصی شما متکی هستند – جایی، معمولا در سرورهایی که توسط اشخاص ثالث مدیریت میشود.
البته انتخاب برنامه ها توسط اشخاص ثالث نیز مدیریت می شود، زیرا اپل و گوگل (و یا برخی شرکت های دیگر) محصولات خود را طوری طراحی میکنند که شما فقط بتوانید برنامه های خاصی را دانلود و استفاده کنید. ولی اگر همه نرم افزارها بر روی پلتفرم اتریوم اجرا شوند، کنترل داده ها را در این نوع خدمات به صاحب آن و همچنین حقوق خلاقانه به نویسنده آن برمی گرداند. ایده این است که یک نهاد دیگر کنترلی روی اطلاعات شما نداشته باشد و هیچ کس نتواند ناگهان برنامه ها و خدمات خود را ممنوع و متوقف کند، و یا به طور موقت تمام گوشی های تولید شده توسط خود را در حالت آفلاین نگه دارد و فقط کاربر بتواند تغییرات ایجاد کند، و نه هیچ موجود دیگری.
آیا اتریوم شبیه بیت کوین است؟
با خواندن توضیحات این مطلب شاید به نظر برسد اتریوم شبیه به بیت کوین است. بله هم شبیه است هم نه به این معنی که بیت کوین به منظور ایجاد یک ارز غیر متمرکز بوجود آمد. اتریوم را هم مانند بیت کوین می تواند به عنوان ارز دسته بندی کرد اما کاربردهای اتریوم بسیار متفاوت و فراتر از بیت کوین است. اما اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن اتریوم را توضیح دهیم باید بگوییم که اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است که توسعه دهندگان و برنامه نویسان را قادر می سازد تا برنامه های غیر متمرکز خود را روی آن پیاده سازی کنند.
در واقع بیت کوین از طریق فناوری بلاک چین ارزی را بوجود آورده است که هیچ نهاد،سازمان یا دولتی در آن دخل و تصرفی نمیتواند داشته باشد که به این ویژگی غیر متمرکز سازی گفته میشود. اما اتریوم این امکان را میدهد که بتوان از طریق همان فناوری بلاک چین برنامه ها و نرم افزارهای غیر متمرکز تولید کرد.
به طور مثال برنامه کاربردی تلگرام در حال حاضر متمرکز هست به همین دلیل میتوان از طرق مختلف دسترسی کاربران را به آن محدود کرد چرا که اشخاص ثالث میتوانند به داده های آن دسترسی پیدا کنند،مسیر های انتقال داده را شناسایی کنند و آن مسیر ها را مسدود کنند. به همین دلیل پاول دوروف مدیر ارشد تلگرام اعلام کرده است که میخواهد اپلیکیشن تلگرام را بر روی پلتفرم بلاک چین اتریوم پیاده سازی کند تا با استفاده از فناوری بلاک چین مسدود کردن تلگرام توسط اشخاص ثالث عملا غیر ممکن شود.
درواقع تلگرام با استفاده از امکاناتی که اتریوم در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد میتواند نرم افزار خود را غیر متمرکز سازی کند تا هیچ نهاد،سازمان یا دولتی نتواند خللی در کار آن ایجاد کند. به عبارت ساده بلاک چینِ بیت کوین را میتوان سیستم عاملی در نظر گرفت که فقط یک نرم افزار به نام بیت کوین روی آن قابل اجرا است اما بلاک چین اتریوم امکان فعالیت هزاران نرم افزار و خدمات را بر روی خود برای غیر متمرکز سازی فراهم میکند.
حال میتوان مفهوم توکن ها را نیز متوجه شد در واقع توکن ها ارزهای برنامه ها و خدماتی هستند که بر روی بلاک چین اتریوم غیرمتمرکز سازی شده اند که خودشان بلاک چین مجزا ندارند و از بلاک چین های دیگر مثل اتریوم استفاده می کنند.